donderdag 14 mei 2015

Lamsbout met moer-saus


Eindelijk weer eens een berichtje op mijn zeer verwaarloosde blog. Dit keer heb ik een lamsbout gegrild. Lekker op mijn Country-smoker Oklahoma Joe. 

Om dit te doen kun je het beste een lamsbout kopen, anders wordt het erg moeilijk allemaal. 
Ik heb een mooie gekocht in Arnhem bij een Islamitische slager/groenteboer. 
Een stuk van 2,5 kg. 
*
                          +


                         =


Allereerst duw ik 15 knoflooktenen in de bout. Ik maak met de punt van een scherp mes diepe sneetjes en dan prop ik ze erin. 

Daarna meng ik 2 eetlepels grof zout en 2 eetlepels bruine suiker met 2 theelepels gember, 1 eetlepel vers gemalen peper en een theelepel Chili vlokken. 

Hiermee wrijf ik de bout lekker in. Lekker in masseren. Vindt ie fijn. 
Nu lekker strak inpakken en een paar uur in de koeling leggen. 
Ondertussen steek ik het vuur aan. 
Als het vuurtje lekker brand, maak ik een lekkere compôte van Appel, appelgranulaat, rozijnen en anijs. Deze laat ik afkoelen. 
Als deze klaar is kan het eerste grill proces beginnen. 
Ik leg de bout in de pijp. Dit duurt ongeveer een half uur. Na een kwartier ff draaien. 
Ondertussen maak ik de moer-saus. 
Appelstroop met balsamico azijn verwarmen. 
Ik snij nog even wat rozemarijn fijn. 
En laat dat even meekoken. 
Na het grillen de bout in een schaal leggen met een liter runderbouillon. 
Nu rustig laten garen op 160 °C Elk kwartier even overgieten met de bouillon.
 
Ondertussen snijd ik een paar uien doormidden en bestrijk ze met bbq- saus. Helaas nog niet mijn eigengemaakte. Dat komt binnenkort. 
Ik houd het vuurtje lekker aan de gang. Na ongeveer 2 uur is de kerntemperatuur van de bout 65 °C
Laat de bout nu 10 minuten bijkomen. Liefs onder de aluminium folie anders krijgt ie het koud. 

Snijd nu mooie plakken van de bout en serveer er eigengebakken bärlauch ciabatta bij. De anijsappelcompote en niet te vergeten de moer-saus. Als groente en vitamine verstrekker wat princessenboontjes met versgemalen nootmuskaat. Vergeet de gepofte ui niet. 
Smakelijk eten. 

*het lammetje uit deze foto serie is een actrice. Zij huppelt op dit moment nog gewoon door een wei. ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten