woensdag 21 maart 2012

Dutch oven

De Dutch Oven.
Hieronder een verzameling waarheden over de Do
Veel komt van internet en de rest uit mijn eigen ervaring.
Ermee koken is erg leuk werk. Ik bak er brood, taart, cobblers, kip, stoofpotten, gevulde paprika's en zelfs appeltaart in.



Een Dutch Oven, hierna DO te noemen, is een gietijzeren pan die op pootjes staat. De deksel is voorzien van een opstaande rand, zodat er kolen op gelegd kunnen worden.



In deze pan kan je allerlei soorten gerechten maken zoals stoofpotten, soepen maar je kunt ook brood, pizza of taart in deze pan maken.



Verder kan je er ook prima in bakken. Omdat een DO op 3 pootjes staat kun je hem bovenop je kolen of vuur zetten. Het vuur zal niet verstikken maar zal de pan wel verhitten.



Ik werk zelf de een Do en een Potjie
Het verschil tussen deze twee is dat een Potjie (spreek uit poikie) een ronde bodem heeft. Voordeel is dat door dit model het eten niet makkelijk aan brand en het vocht via de bovenkant telkens terug drupt op de maaltijd. Nadeel is dat je er moeilijker brood in kunt bakken. Een Do heeft een platte bodem dat ook voor pannenkoeken beter werkt.



Geschiedenis van de Dutch Oven.

Op internet staan verschillende verhalen over de Do. Welke klopt houden we in het midden.
Hier een van die verhalen.

De Dutch Oven dankt zijn naam aan Dhr. A. Darby, een Engelsman die rond 1700 naar Nederland kwam en hier de kunst van het ijzer gieten in een zandmal kwam afkijken. Dit is trouwens nog steeds de methode van het gieten van de DO. De Dutch Oven heeft hier zijn naam aan te danken. Er gaan meerdere verhalen de ronde maar ik vind deze het meest voor de hand liggend. De Amerikaanse kolonisten waren, rond 1800, fervent gebruikers van de DO’s en zij hebben er voor gezorgd dat er pootjes onder de DO kwamen zodat ze boven een kolenvuur gezet konden worden.



De tegenwoordige cowboys gebruiken de DO nog steeds als ze het vee aan het drijven zijn. Vandaag de dag zijn er in Amerika zelfs wedstrijden in het koken met een DO, terwijl het in Nederland een beetje in vergetelheid is geraakt.



Aan de gang met een Dutch Oven: Inbranden

Ook over het inbranden zijn diverse
Methodes bekend.

In Afrika zie je net als met Potjies dat voor het inbranden de pot wordt gekookt met water en aardappelschillen. Daarna gedroogd en ingevet met varkensvet. Dit wordt op het vuur ingebrand. Als je dit goed doet vormt er langzaam een laagje in de pot die vergeleken kan worden met een anti aanbak laag.

Hier een andere methode

De DO is in de fabriek voorzien van een wax laagje dat roesten voorkomt. Om dit laagje te verwijderen gaan we de DO warm stoken, niet te heet. Als de DO warm is pakken we keukenpapier of jute en vegen we de binnenkant goed schoon. Dit doen we ook met de deksel. Het warm stoken kan in een oven. Verwarm de oven op 150°C en draai de DO na een half uur om en verwarm nog een kwartier. Wrijf nu de DO van binnen en buiten schoon. Wrijf hem daarna in met papier en zonnebloem olie. Gebruik geen olijfolie omdat de olijfsmaak je taarten kan verpesten. De olie kan je ook vervangen door een stuk spekvet. Het oliën kan ook met een kwast, maar let op dat de haren van de kwast niet smelten. Doordat gietijzer open gaat staan als het heet is trekt de olie of vet in de poriën van het ijzer en sluit zo het poreuze gietijzer af. Plaats de DO terug in de oven, verwarm hem een uur bij 150°C en laat hem in de oven afkoelen. De DO is nu klaar voor gebruik.



Mocht je de DO niet direct gaan gebruiken zul je hem in moeten wrijven met een vette doek. In het bos is geen oven aanwezig en zul je het inbranden dus op een vuurtje moeten doen. Het proces blijft hetzelfde alleen zal je het stoken goed in de gaten moeten houden. Het beste kun je de DO op z’n kop zetten en dan 10 briketten over de bodem verdelen, en hem zo verwarmen. Laat de DO, na het schoonmaken en oliën, in de kist afkoelen. Zorg ervoor dat de DO altijd vet is. Laat, als je de DO opbergt, de deksel op een kiertje staan want dan voorkom je dat de pan muf gaat ruiken.

Als het koken gaat beginnen.

Eerst gaan we de DO opwarmen, dit doen we op een matig vuur. Afhankelijk van wat je gaat maken, gebruik je spekvet of olie in de DO. Ook kan boter gebruikt worden, maar hier geldt: hoe vetter hoe beter. Laat het vet smelten en enkele minuten inbakken. Gebruik je olie zoals zonnebloemolie zorg er dan voor dat de olie goed door de pan verdeeld wordt. Veeg de pan schoon met een stuk keukenrol of een doek zodat overtollig vet uit de pan is en de DO is klaar voor gebruik.

De temperatuur in de Dutch Oven is afhankelijk van het aantal briketten dat gebruikt wordt. Hieronder zie je een tabel met de temperatuur en het aantal briketten dat hiervoor nodig is.
Het mooie van een Do is dat je ze kunt stapelen. Veel ruimte heb je dus niet nodig.


Temperatuur Aantal Briketten.

120°c 14

135°c 16

150°c 18

165°c 20

180°c 22

195°c 24

210°c 26

225°c 28

240°c 30

Als de briketten verdeeld worden, boven en onder de DO, moet je er twee bij optellen.

Als je klaar bent met koken maak je de DO schoon met een spatel of plamuurmes. Vervolgens veeg je hem schoon met een stuk keukenrol. Als er etensresten aangekoekt zijn, die je er niet zo uit kan steken, doe je een beetje water in de DO en laat je hem even weken, dit kan het beste op het vuur . Geen afwasmiddel of sop gebruiken aangezien dit in de porien kan gaan zitten en later de smaak van je eten kan bederven! In erge gevallen kun je een schuursponsje gebruiken. Veeg hem vervolgens goed schoon. Als dit klaar is zet je de DO op een matig vuurtje en laat je hem door en door drogen. Haal hem vervolgens van het vuur af en smeer de hete DO in met vet of olie. Laat de DO vervolgens afkoelen in de kist met de deksel van de DO, op een kiertje.



Laat de DO nooit heel snel afkoelen. Gooi nooit een grote hoeveelheid koud water in een hete DO. Geef Opwarmen en Afkoelen de tijd.
Maak de DO direkt na gebruik schoon. Laat een DO niet met etensresten staan omdat de zuren van het eten de Patina van de DO afbreken,Waardoor deze kan gaan roesten.
Plaats een DO nooit in een afwasmachine
Berg een DO nooit nat op.
In het aller aller aller ergste geval, als de DO erg aangebrand is, dan kun je hem schoon maken met . Hierna moet de de DO heel goed uitspoelen en vervolgens opnieuw inbranden en in de olie zetten.



Met smakelijke groet,

Geen opmerkingen:

Een reactie posten